Резултати конкурса 2023

Објављујемо резултате Међународног литерарног конкурса Удружења „Чувари дела Вука Kараџића" и пратеће образложење.



Удружење захваљује свима онима који нису одустали од писања и лепог изражавања,  иако су времена тешка, нарочито за сваки покушај очувања националног идентитета и суштинских вредности. 

Жири Међународног литерарног конкурса „Млади чувари српске народне културе” 2023. чинили су наставници српског језика и књижевности и завичајни писци и песници.

Одлуке жирија за појединачне радове ученика из Републике Србије и Републике Српске.

ПРВА УЗРАСНА KАТЕГОРИЈА:  Бојана Kулиџан Громовић,  Владан Савићевић и  Ана Ђеровић Вујичић.

ДРУГА УЗРАСНА KАТЕГОРИЈА: Мила Мутавџић, Марина Милошевић и Мица Kостић.

ТРЕЋА УЗРАСНА KАТЕГОРИЈА:  Сања Перовановић,  Данијела Kовачевић Микић и  Верица Kостић.

Ове године, на наш конкурс пристигло је врло мало радова и из земље и из дијаспоре, укупно 110 радова из Србије и 15 радова из дијаспоре (девет из Америке, један из Аустралије и пет из Хрватске), што се није догодило никада до сада. Многе радове из земље ученици су послали самостално и видљиво је да им нико није помагао око лектуре, коректуре и других услова конкурса. Чињеница је да је дуготрајни штрајк Поште Србије допринео мањем броју радова, али чланови жирија се питају да ли постоје и неки други разлози за слаб одзив на конкурс. Тихи бојкот наставника? Немотивисаност и општа апатија? Погрешан однос према темама нашег конкурса? Лош проток информација / необавештеност? Питања постављамо, одговоре од вас очекујемо, спремни да саслушамо различита мишљења и сугестије како бисмо изашли у сусрет вашим потребама и очекивањима у годинама које следе. 

Жири није желео да ученици трпе последице и није дисквалификовао ниједан рад који је одговорио на задате теме. Опростили смо ђацима све правописне и граматичке и стилске и техничке грешке, и већали смо од онога што нам је понуђено најбоље што смо могли. Један члан жирија оставио је без бодова све прозне радове у трећој категорији управо због грубих огрешења о услове конкурса, што се, такође, никада до сада није догодило, иако овај конкурс траје од 1999. године, те апелујемо на наставнике да, без обзира на контекст у којем образујемо и васпитавамо ђаке, не одустанемо од племените мисије очувања и неговања српског језика, ћирилице и културе изражавања. 

Због слања радова и обичном и електронском поштом, без поштовања пропозиција и накнадно датих упутстава, жири није успео да повеже једну песму са њеним аутором, због чега молимо да нам се обрати аутор песме „Морава нас вода отхранила” чија почетна строфа гласи: 

Поносим се што сам рођена

да у вечност уткам завичај. 

И што сам Моравом вођена

да дотакнем чари што пружа рај. 

Аутор ове песме треба да нам пошаље целу песму (ради провере ауторства) и податке о себи, школи и наставнику на имејл cuvaridelavkca@gmail.com

Посебне похвале добили су групни радови изван такмичарских категорија ученика ШОСО „1. новембар из Чачка и ОШ  „Милинко Кушић из Ивањице. 

Одлука жирија за дијаспору:  Наташа Турунташ,  Дејан Славковић и  Данијела Kовачевић Микић.

Жири је донео једногласну одлуку да Специјално признање „Млади чувари српске народне културе” додели Гимназији у Вуковару, а Похвалу Онлајн школи српског језика, културе и традиције „Сава” из Београда.

 Честитамо награђеним ученицима и њиховим наставницима (менторима), а остале позивамо да не одустају и да и даље учествују на нашим конкурсима, водећи рачуна о пропозицијама. 

Резултати_прва узрасна категорија

Резултати_друга узрасна категорија

Резултати_трећа узрасна категорија


Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА