Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

 

Удружење „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка (Огранак Вукове задужбине), под покровитељством Града Чачка,

 објављујe

Међународни литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа у земљи и расејању

„Млади чувари српске народне културе” за 2023. г.


              Право учешћа на конкурсу имају сви ученици основних и средњих школа у земљи и иностранству који пошаљу радове написане на српском језику и ћирилици. Конкурс је отворен од  19. октобра 2023. године до 19. новембра 2023. године.

Конкурс обухвата појединачна учешћа ученика из Републике Србије и Републике Српске, као и групна учешћа ученика или полазника допунских и других школа, језичких радионица или других креативних и образовних група или секција из иностранства посвећених очувању српског језика и ћирилице.

 

1.     УСЛОВИ КОНКУРСА

 

1.1.  За ученике из Републике Србије и Републике Српске

 

    Ученици из Републике Србије и Републике Српске конкуришу појединачно, у оквиру узрасних категорија: 

·         први циклус образовања – од првог до четвртог разреда ОШ;

·         други циклус образовања – од петог до осмог разреда ОШ; 

·         трећи циклус образовања – средња школа.

 

Услови конкурса за ученике из Републике Србије и Републике Српске:

 

·    прихватају се само радови који нису претходно објављени ни у штампаним ни у електронским публикацијама, а ни на друштвеним мрежама;

·    радове ученика из Републике Србије и Републике Српске треба слати поштом у три штампана (откуцана) примерка, са назначеном узрасном категоријом, на адресу Удружења: Легат Школске управе, Цара Душана бб, 32 000 Чачак, са напоменом: ЗА КОНКУРС + УЗРАСНА КАТЕГОРИЈА, најкасније до 19. новембра 2023. г. (радови који стигну у рукопису и без довољног броја примерака биће дисквалификовани);

·   један ученик има право да учествује на конкурсу само са једним радом;

·   прихватају се само радови откуцани ћирилицом, на српском језику;

·   радове потписати шифром, а у другој коверти послати решење шифре са пуним именом и презименом ученика и наставника/ментора, бројем телефона и имејлом ученика или ментора, уз податке о разреду, одељењу, школи, месту; 

·         радови могу да буду: поетски (песма, поема), прозни (кратка прича до 5.000 карактера са размаком, есеј до 10.000 карактера са размаком) или  драмски текст (кратка форма, до највише три куцане странице);

·         наставници/ментори треба да, заједно са ученицима, лекторишу радове будући да је правописна коректност једна од одлика које се вреднују.

 Радови који не поштују све услове конкурса биће дисквалификовани.

 

1.2.  За ученике из дијаспоре

 

        Ученици који живе изван матице, могу да конкуришу само за колективну (групну) награду: Специјално признање за очување српског језика и ћирилице  „Млади чувари српске народне културе”.  Изузетно, Удружење задржава право да додели похвалнице и за појединачне радове ученика из иностранства, које би биле прослеђене само електронским путем.

 

            Услови конкурса за ученике из иностранства:

 

 · прихватају се само радови који нису претходно објављени ни у штампаним ни у електронским публикацијама, а ни на друштвеним мрежама;

·  радови се достављају електронском поштом на имејл: mladicuvari@gmail.com; 

·         групни радови  ученика из иностранства треба да буду написани на српском језику и ћирилици, фонт Times New Roman 12, и прослеђени и у ворду  и у пе-де-еф формату (Word + PDF), а у називу прилога треба да стоји име земље и школе/групе/секције из које су радови;

·         уз радове ученика, доставити основне информације о допунској школи или групи која радове доставља, пожељно са фотографијом.

 

 

2. НАГРАДЕ

 

Награде се састоје од диплома и књига које обезбеђује Град Чачак.

        За учеснике конкурса из Републике Србије и Републике Српске, у сва три циклуса (три узрасне категорије) стручни жири ће одабрати и наградити књигом и дипломом по три најсупешнија рада (укупно девет радова). Пригодне награде ће бити уручене на свечаном програму „Млади чувари српске народне културе” који се одржава у првој половини децембра сваке године поводом Дана града Чачка. Удружење не покрива ни путне трошкове ни трошкове смештаја за ученике из Републике Српске и расејања.

        За учеснике из дијаспоре, стручни жири ће доделити колективну награду: Специјално признање за очување српског језика и ћирилице  „Млади чувари српске народне културе”, које се састоји од дипломе и неколико књига за ученике различитих узраста.

Удружење задржава право да објављује најуспешније радове који буду пристигли на конкурс у публикацији за интернет „Млади чувари српске народне културе”, издању „Даница за младе” Вукове задужбине из Београда и/или књижевним часописима за децу са којима Удружење сарађује.

 

3. ТЕМЕ ПО УЗРАСНИМ КАТЕГОРИЈАМА

 

ПРВИ ЦИКЛУС:

Ø  Кад замирише бакина погача

Ø  Чије су руке највредније?

Ø  Загрљај који ме греје

ДРУГИ ЦИКЛУС:

Ø  Чувари породичног огњишта

Ø  „Морава нас вода отхранила”

Ø  Чудесна лепота мога завичаја

 

 ТРЕЋИ ЦИКЛУС:

Ø  Песник преводи Божје поруке на људски језик

Ø  Србија

Ø  „Слово је стуб,  а реч је темељ. То кад имаш, народ лако узраста.” (Бедеми ћирилице)

 

             

            4. ТЕМЕ ЗА ГРУПНУ НАГРАДУ (само за учеснике из дијаспоре)

 

Учесници конкурса из дијаспоре могу да пишу на све теме које су већ наведене  за учеснике из Републике Србије и Републике Српске. Осим тих тема, за њих предлажемо и следеће:

Ø  Молитве предака прагове чувају 

Ø  Ја сам мост између земље у којој живим и земље из које су ми корени

Ø  Морава тече мојим венама

 

5. РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА

      

  Разултати конкурса ће бити објављени на блогу Удружења,  сајту Вукове задужбине и сајту Школске управе Чачак почетком децембра 2023. г.

        Награде ће бити уручене на пригодном програму „Млади чувари српске народне културе” у оквиру свачане прославе Дана града Чачка.

         Удружење се обавезује да пошаље о свом трошку само групну награду за победника из иностранства. Сви други учесници који не буду присуствовали додели награда, могу Удружењу да пошаљу захтев да им се награде пошаљу о њиховом трошку.

 

Текст конкурса преузмите ОВДЕ

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА