Иницијатива за обезбеђивање бесплатног примерка „Данице” за све шк. библиотеке

  •  Миистарству кулутре и информисања
  • Министарству просвете, науке и технолошког развоја

Предмет: Иницијатива наставника и чланова Удружења „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка за поновно обезбеђивање обавезног бесплатног примерка Српског народног илустрованог календара „Даница” и Школског забавника „Даница за младе” за школске библиотеке



Поштовани/-а,

Удружење „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка (некадашњи Огранак Вукове задужбине) моли за информацију о томе због чега школске библиотеке више не добијају бесплатан пример годишњака Вукове задужбине из Београда „Даница” (пун назив: Српски народни илустровани календар „Даница”, са Школским забавником „Даница за младе”). Претпостављамо да су разлози материјалне природе, али осећамо потребу да нагласимо важност овог издања и бројне могућности његове употребе у образовно-васпитном систему, те Вас молимо да поново размотрите могућност откупа „Данице” за школе. 

С тим у вези, прослеђујемо Вам текст чији је аутор др Оливера Крупеж (члан Управног одбора Удружења, наставник српског језика и књижевности и педагошки саветник у ОШ „Милица Павловић” у Чачку, некадашњи дугогодишњи руководилац Подружнице Друштва за српски језик и књижевност за Моравички округ) који пецизно изражава став свих чланова нашег удружења, али и бројних других наставника и школских библиотекара са којима сарађујемо.

Даница у настави

Народни илустровани календар „Даница” представља књижевну и историјску читанку за Србе у матици и у расејању, са драгоценим прилозима из културе и тематским целинама које обухватају највредније сегменте српске духовности (Народна књижевност, Описаније манастира, Српски језик, Српски буквар, Први српски устанак, Срби у свету, Осветљења, Мали речник црквених појмова...). 

Како је уређивачка политика „Данице” у складу са бројним исходима образовања и васпитања, она може бити поуздан ослонац у настави. Подударна је са исходима који се односе на оспособљавање ученика да:

− илуструју веровања, обичаје, начин живота и догађаје у прошлости описане у књижевним делима; 

− уважавају националне вредности и негује српску културно-историјску баштину;

– препознају националне вредности и негују културноисторијску баштину, поштујући особености сопственог народа и других народа;

− напредују у стицању читалачких компетенција...

Од своје насловне стране овај „забавник” упућује на очување ћирилице и српске баштине, на вуковско опредељење за националне вредности. 

Корисна је у многим сегментима програма за српски језик и књижевност, као и наставних предмета сродних садржаја (историје, географије, верске наставе, грађанског васпитања, народне традиције, музичке и ликовне културе...): 

у области историје језика у осмом разреду (Вуков рад у време реформе, капитална дела, преписка која осветљава епоху и Вукове сараднике и следбенике...);

 у области народне књижевности у свим разредима (Вуков приповедачки дар, сакупљачки рад, класификација народне књижевности...); 

у обради тематских кругова епске народне поезије у свим разредима (народни певачи преносиоци и ствараоци, сведочанства из Првог српског устанка – учесници и савременици...); 

у спознаји колико је народна књижевност неисцрпна инспирација за књижевно стваралаштво (поетска дела са мотивима из народне књижевности); 

у области лексикологије (разноврсни прилози су сведочанства лепоте, богатства и мелодије матерњег језика јер су преплављени заборављеним, затомљеним, архаичним речима, као и поетичним кованицама и неологизмима);

  у осветљавању биографија хајдука, устаника и знаменитих људи; 

у доказивању да је непрекинута нит косовског завета у књижевности на српском језику (канонска дела и савремени аутори); 

у грађи о манастирима, црквама и црквиштима, задужбинарима; 

о споменицима духовности и људима пуних духа, вере и идеала.

 „Даница за младе” од посебног је значаја у основној школи зато што је драгоцени  изворник савремене српске књижевности за децу и омладину. У време када су из школа нетрагом нестали часописи за децу, који су нудили актуелне наслове, песме и приче, „Даница” је зборник који учитељима, наставницима и ученицима  представља одабрана дела савремене књижевне продукције.  

Из ње се могу бирати песме за такмичење у рецитовању или регионална такмичења у лепом говору, за културне програме поводом различитих школских свечаности. 

Даница је подстицајна за литерарно стваралаштво ученика зато што објављује најуспешније радове на конкурсима, као и за угледне активности зато што има поучних и забавних садржаја. Изборни предмет Народна традиција заменио је у млађим разредима Дигитални свет чиме је отежано разумевање народног стваралаштва предвиђеног у наставним програмима (лирских народних песама о раду, народних новела, епских песама...). 

„Даница за младе” објављује прилоге из фолклористике и примере пројеката који илуструју некадашњи начин живота, веровања, народне обичаје и развијају свест о вредностима традиционалног друштва и породице, развијајући стратегију повезивања некадашњег са неминовним променама у складу са духом новог времена. У њој се промовишу успешни ученици, личности године, школски листови, збирке и књиге за децу и омладину. Како се у „Даници” објављују дела завичајних стваралаца, може послужити за домаћу лектиру у оквиру изборног програма који предвиђа могућност да се обради дело завичајног аутора по избору.

Садржај овог календара заснива се на трајном националном избору идеолошки исправног пута без обзира на то колико је, понекад, тежак. Све што је сачувано пре Вуковог доба, као и оно што је настало у његово време или као резултат тог општег националног буђења, испуњено је високим моралним критеријумима на којима нам је и онда завидела Европа.

Вуковско опредељење није уско национално, својим ликом и делом он је сведочио да човек може бити Србин језиком и родом, а грађанин света духом и домашајима. Одабир прилога за Даницу доприноси развијању свести читалаца о потреби за очувањем идентитета, поштовањем националне баштине и разумевањем духовних и идеолошких струјања савременог света. Ово је делимичан преглед садржаја „Данице” за 2022. на којој не стоји одобрење МПНТР за коришћење у настави, чиме је она ускраћена школским библиотекама. Не треба подсећати на то да су на националном нивоу најскупље последице штедње у ресору културе и образовања.

***

Унапред Вам захваљујемо на времену издвојеном за читање ове иницијате и разматрање о могућностима за њено спровођење у дело, и срдачно Вас поздрављамо, у нади да ћете заједничким напором наћи решење за обезбеђивање бесплатних примерака за све школске библиотеке.

Коментари

  1. Подржавам иницијативу да свака библиотека добије бесплатан примерак Данице и Данице за младе.
    Марина Милошевић, професор српског језика и књижевности у Техничкој школи Чачак

    ОдговориИзбриши
  2. Подржавам са радошћу иницијативу да свака библиотека добије бесплатан примерак Данице и Данице за младе. Ученици наше литерарне секције врло често су својим радовима присутни на страницама Данице за младе.
    Снежана Стојановић, професор српског језика и књижевности, ОШ ,,Васа Чарапић'', Бели Поток

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА