Светосавска награда за Верицу Костић


Министарство просвете, науке и технолошког развоја уважило је иницијативу Удружења и доделило је СВЕТОСАВСКУ НАГРАДУ нашој Верици Костић, коаутору пројекта Расковник - Млади чувари српске народне културе.



На дан када обележавамо Светог Саву, школску славу, али и 23. рођендан Удружења, Министарство просвете, науке и технолошког развоја обрадовало нас је уважавањем нашег предлога и доделом Светосавске награде нашем члану, вредном задужбинару, докторанду Верици Костић.


ПРЕДЛОГ ДОКТОРАНДА ВЕРИЦЕ КОСТИЋ, НАСТАВНИКА ОШ „СРЕТЕН ЛАЗАРЕВИЋ” У ПРИЛИКАМА, КАО КАНДИДАТА
ЗА ДОДЕЛУ СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ


Удружење „Чувари дела Вука Караџића” из Чачка (огранак Вукове задужбине) предлаже Министарству просвете, науке и технолошког развоја докторанда Верицу Костић, проф. српског језика и књижевности и наставника у ОШ „Сретен Лазаревић” из Прилика, за доделу Светосавске награде.
Образложење предлога:
Иако броји само 37 животних година, Верица Костић има веома богату професионалну биографију (у прилогу). Реч је о наставнику високо развијених компетенција, чије су методичке припреме освајале више пута награду „Милија Николић” коју најбољим методичарима међу наставницима додељује Друштво за српски језик и књижевност из Београда. Осим подршке развоју ученичких компетенција и образовноваспитне улоге, Верица Костић у својој средини има и културну мисију, као неко ко је чувар народне традиције, српског језика и ћирилице. Свестрано ангажована, она подстиче развој читалачке културе младих у Клубу читалаца, организује драмске представе и културне програме, а ове године успешно је са својим ученицима реализовала пројекат „Расковник – Млади чувари српске народне културе” који је подржало Министарство културе и информисања. Пројекат је био усмерен на примену теренских фолклористичких истраживања у школском програму и подстицање рада лингвистичких секција, тако да се језиком реконструише слика света и прављењем тематских речника очувају архаизми народног говора, а млади оспособе за вршњачку едукацију и културни активизам. Као идејни творац и реализатор овог пројекта, Верица Костић је била и предавач на акредитованом стручном скупу „Фолклористика у школи”, а снимак њеног излагања доступан је на Јутуб-каналу Дома културе у Чачку:

Радна биографија Верице Костић досупна је овде.








 

 

.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА