Вуковски поздрав од председника Вукове задужбине

Поздрав председника Вукове задужбине (оправдано одсутног са Свет(л)описа)



Вуковски поздрав за Чуваре дела Вука Караџића

 Вукова задужбина има важну националну мисију, која се не може свести само на то да по природи ствари баштини тековине Вуковог дела. Јер, Вукова задужбина није власник Вуковог дела, нити је њен циљ да у 21. веку буде гласноговорник идеја из 19. века. Мисија Вукове задужбине је да се распростре до оних духовних граница до којих Вукове идеје данас допиру. И да их стрпљиво и упорно проширује и растеже, као Прокрустову постељу у постељици европског духа. Сличну мисију какву имају Гетеов институт, или Британски савет, или Пушкинов дом у Европи и у свету. Та национална мисија је изнад Вуковог дела, али је на њему утемељена, њиме подстакнута, и на његовим најбољим изданцима обликована.

Основна мисија Вукове задужбине је да окупља задужбинаре и поштоваоце Вуковог дела, у земљи, дијаспори и заграничју. Да делује као моћна интегративна сила, спокојна вода у дубини, духовна и физичка спона између пролазних политика, кратковеких људских судбина и епоха. Преко својих огранака, повереника и задужбинара Вукова задужбина има обавезу да буде присутна свуда где се чује српски језик. У свету болних искушења, пандемија и непредвидљивих изазова у будућности, у којој се пред нашим очима, померају људи и континенти, Вукова задужбина мора остати наш заједнички дом. Дом српског језика и писма. Дом културе, образовања и науке. Место знаменитих сећања српске културне историје.

Са две своје угледне годишње награде, листом „Задужбина” и „националном читанком”, Даницом Миодрага Матицког, са својим одборима за науку и уметност, својим пројектима и плановима, својим малим и великим добротворима, својим књижевним смотрама и језичким радионицама, фолклористичким трибинама, школским сусретима младих и дечјих писаца, Вукова задужбина, великом заслугом нашег Председника, вечито младог и полетног др Миодрага Матицког, није имала другог избора до да и сама остане млада и полетна.

Два су путоказа којима се морамо руководити у даљем раду. То је громадна величина културног памћења Дејана Медаковића, и деценије стрпљивог ангажмана  Миодрага Матицког на очувању и подизању угледа Вукове задужбине. Трагичним одласком др Миодрага Матицког, у време страшне пандемије, Вукова задужбина претрпела је болан губитак. Отуда је овај број Данице, први после одласка нашег Миодрага Матицког, и први  без њега у улози главног и одговорног уредника, која му је тако добро пристајала, живи споменар и задужбинарско сећање на нашег Председника.

Поздрављам овом приликом чланове огранка из Чачка Чувари дела Вука Караџића, које служи на част вуковској породици на свеколиком српском културном простору.

 

Председник Скупштине Вукове задужбине,

Проф. др Бошко Сувајџић


Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА