ИСКУЈ БОЉУ РЕЧ!

Поштовани/-а, 

 Поводом 24. маја, Дана словенске писмености и културе,  Удружење Чувари дела Вука Караџића из Чачка позива  све заинтересоване да се укључе у стваралачку игру;

ИСКУЈ БОЉУ РЕЧ!


    Како су наши чланови незадовољни чињеницом да организујемо вебинар (облик стручног усавршавања који се организује на даљину, помоћу савремених средстава комуникације), решили смо да искујемо нову реч која би била примеренија духу нашег језика.
Уколико имате предлог, позивамо Вас да нам га проследите. Реч која буде освојила највећи број гласова користићемо за наше обуке, без обзира на то да ли ће се реч примити у народу, односно, да ли ће је усвојити надлежни за стандардизацију српског језика, или неће.
Све што треба да урадите је да пошаљете своје име и презиме, звање и предлог речи.
Аутора одабране речи наградићемо књигом.

За сада имамо два предлога:
  • Верољуб Вукашиновић, песник из Трстеника, предлаже реч: ДАЉИНОСЛОВ, од словесности.
  • Данијела Ковачевић Микић предлаже: ДАЉИНОЗБОР, од зборити и збор, или ДАЉИНОКАЗ, од казивати.
  • Лазар Биорац, песник, предлаже: МРЕЖОСКУП  (јер је скуп на мрежи), ДУХОЗБОР (јер су учесници, иако на различитим местима, духом на окупу), ДАЉИНАР  (јер је на даљину, а слаже се с речју вебинар), КУЋОСЛОВ (јер учесници слове тј. говоре из куће, мада звучи баш необично) или једноставно УМРЕЖАВАЊЕ.
  • Валентина Гвозденовић, студент прехрамбене технологије, шаље као свој предлог кованицу МРЕЖОСЛОВ, од старе речи словити, у значењу говорити, односно говорити на мрежи.
  • Маја Настић, професор, предлаже: СЛОВОКВИР и УВЕЗАНОЗБОР.
  • Милоје Радовић, песник из Краљева, предлаже: ДАЉИНОГЛАС.
  • Словенка Марић, песникиња и наставница из Ивањице, предлаже: ВИДЕО ОБУКА, ВИДЕО СЕМИНАР, ИНТЕРНЕТ ОБУКА, ВИДЕО УЧИОНИЦА
Гласајте ОВДЕ!


Пристижу нам и духовити предлози који сведоче о нашем духу. Објављујемо и њих, иако су изван конкуренције:
Н. Н. ВАБИНАР или ВАБИМАМ, од вабити и мамити. :)
Искујте свој предлог!

Коментари

  1. Управо хтедох да напишем ДАЉИНОКАЗ, али сте ме предухитрили.

    ОдговориИзбриши
  2. Мислим да не треба претеривати, па да именовње ВЕБИНАРА буде клепање попут оног које чине Хрвати. У стручном речнику образовних установа већ је одавно прихваћена реч СЕМИНАР, латинизам са значењем НАУЧНИ СКУП. Такође је ушла у широку употребу реч ВИДЕО. Мислим да би они "горе" најлакше прихватили назив ВИДЕО СЕМИНАР. Уколико бисмо се потрудили да део назива буде српска реч, онда би то била ВИДЕО ОБУКА или ВИДЕО УЧИОНИЦА. Тешко је садржај такве врсте рада исказати једном речју. Реч ВИДЕО казује начин одржавања скупа, те није потребно употребљавати реч ДАЉИНА. Мој предлог је; ВИДЕО ОБУКА, или ВИДЕО УЧИОНИЦА. (Словенка Марић, наставник српског језика у пензији, ИВАЊИЦА.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Напомена: У другом случају може се употребити ИНТЕРНЕТ ОБУКА или ИНТЕРНЕТ УЧИОНИЦА.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА