Пренумеранти за 2021. годиште „Данице”

 Гостујући у нашем програму Свет(л)описи” 2020. године, Душица Матицки, секретар Вукове задужбине у Београду, између осталог, говорила је и о значају пренумерације. 



Цитирамо Душицу Матицки: 

    На крају речдве о  пренумерантима, који су благо „Данице. О пренумерантима Вук Стефановић пише: „Како још немамо правих и књижних трговаца, они су највећи помагачи и меценати књижества нашега. Вук се захваљивао пренумерантима на поверењу и „скупитељима на „родољубивом труду и на пријатељској љубави. Пренумерација се јавља у крилу грађанске класе, јачајући с њом и утичући, са своје стране, на њен раст.

    И уредништво нове „Данице определило се за пренумерацију. Даничини пренумеранти радо нам се враћају, знамо им имена, место живљења,  јављају нам се да са нама поделе радост после читања „Данице, јављају  неку лепу вест, бринемо када нам се за следеће годиште не јави дугогодишњи пренумерант.  Међу првим пренумерантима били су патријарх српски, његова светост, господин Павле, Предраг Палавестра, Сакиб Шеховић, лекар из Београда, браћа Милан, Богдан и Јован Стошић из Свете Петке, докторка Десанка Зрнић из Кикинде, неки су расли заједно са нама, постали су пунолетни, неки су оформили своје фамилије, неки више нису међу нама и тешко нам је што их више нема, али то је неумитност коју носи  живот. Из обавезе према онима којих више нема осећамо обавезу да се ова прича која је започела не заврши.

 За овогодишње издање, на листу пренумараната уписало се 27 чланова. Захваљујемо свима њима што подржавају и помажу да Даница континуирано излази и опстаје као својеврсна национална читанка. 

На списку  пренумераната из Моравичког округа су: Маја Настић, Зорица Ђаковић, Милица Милошевић, Бојана Никшић, Душица Савић, Слађана Парезановић, Драгутин А. Ђукић, Мирјана Маринковић, Лела Петровић, Милица Матовић, Зорица Лешовић Станојевић, Оливера Крупеж, Маријана Трифуновић, Јасминка Марић Глишовић, Милица Бошковић, Тања Ђорђевић, Делфина Рајић, Љиљана Браловић, Маја Илић Тимотијевић, Биљана Лукић, Нада Ђорђевић, Данка Ђурковић, Ирена Глишовић, Весна Јевђенијевић, Дејан Славковић, Данијела Ковачевић Микић и Удружење Корени





Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА