ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА УДРУЖЕЊА

 


Поштовани чланови Удружења,

Најпре, надам се да сте сви одличног здравља, упркос свему, и да се радујете наставку сарадње после дужег времена.
Као што знате, програм Видовдански свет(л)описи није могао да буде одржан због епидемиолошке ситуације. На том програму требало је да наставници међу вама добију потврде о чланству за 2019/2020. годину, која, сходно законској регулативи у образовању, потврђује неке од активности иницирања и учествовања у подизању квалитета педагошке праксе.
Тај програм је, Богу хвала, заказан за 23. септембар 2020. године у 13 часова у Градској библиотеци Владислав Петковић Дис позивницу ћете ускоро добити. У програму ће учествовати: Душица Матицки, проф. др Бошко Сувајџић и Славко Вејиновић, испред Вукове задужбине у Београду, и чланови нашег удружења.
С великим задовољством користим прилику да вас обавестим о томе да је колегиница Оливера Крупеж, као уредник, сачинила зборник Млади чувари српске народне културе" који смо у Народној библиотеци регистровали као публикацију на интернету. Тај зборник ће такође бити представљен у споменутом програму, након чега ће бити доступан на сајту Вукове задужбине, као и на нашем блогу и фејсбук налогу. У том зборнику су сви радови који су нам пристигли на прошлогодишњи литерарни конкурс Млади чувари срспке народне културе" (децембар 2019).

У току је припрема нових чланских картица и пријавних листа, будући да желимо да сваког свог члана представимо и на друштвеним мрежама (уколико потпишете сагласност) и путем годишњег билтена о раду, који ћемо припремати од ове школске године, о чему ћете, као и о висини чланарине и року за пријављивање, добити више информација током програма. Подсећамо вас да се чланарина за наставнике обнавља у складу са школском годином, а за чланове који нису из редова запослених у образовању за календарску годину oни чланарину обнављању на Зимској књижевној променади (у фебруару).

До краја ове календарске године, осим Видовданских свет(л)описа, планирали смо још следеће активности:
* Савремена српска књижевност промоција савремених стваралаца (наставак програма Завичајни писци у оку професора);
* Књижевна променада 2 (уредник програма: Зорица Лешовић Станојевић);
* Представљање четири песника из Горњег Милановца;
* Дани Вука Караџића стручни скуп и
* Конкурс и програм Млади чувари српске народне културе;
* Промоција Лирских записа Светлане Вучковић (прва књига у нашој едицији Вуково коло).

Паралелно с тим, тећи ће и образовне радионице (руководилац програма: Мила Мутавџић) и образовне радионице за одрасле (аутор програма: Сања Перовановић), а настојаћемо да подржимо и иницијативе нових чланова Удружења, нарочито оних чланова који нису просветни радници, сходно скромном буџету, како бисмо одговорили на културне и образовне потребе ширег аудиторијума.

Од ове године, потврде о присуству нашим програмима добијаћете непосредно на сваком програму, будући да немамо потписане меморандуме са установама у којима радите о аутоматском признавању 8 сати стручног усавршавања у надлежности установе по основу присуства нашим програмима. Сматрамо да је овако и боље, будући да је наш програм амбициозан и, уколико да Бог да се оствари, моћи ћете да остварите и више сати стручног усавршавања него што је Управни одбор, у претходној години, усвојио.

Такође, користим прилику да вас информишем да за наредну годину планирамо да објавимо публикацију на интернету посвећену Добрици Ерићу (уредник публикације ћу бити ја). Осим радова учесника нашег првог скупа, публикација ће бити допуњена најуспешнијим методичким припремама у вези са опусом Добрице Ерића, али и најуспешнијим критичким и есејистичким радовима које нам буду проследили они који се јаве на наш јавни позив (позив ће бити објављен у октобру, а рок за достављање радова ће бити месец дана).

У нади да сте и ове школске године заинтересовани за рад у Удружењу, а да ће нам такву сарадњу омогућити здравствена ситуација, срдачно вас поздрављам у име Управног одбора, радујући се новим сусретима и заједничком унапређивању нашег рада.

Данијела Ковачевић Микић,
председник Удружења "Чувари дела Вука Караџића"

Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА