Кошница другарства

 Објављујемо извештај о целодневној активности (угледни час + пројекат у настави + књижевно вече + сарадња са партнерима из заједнице) КОШНИЦА ДРУГАРСТВА проф. разредне наставе Душице Савић, изузетно активног члана нашег удружења.





КОШНИЦА ДРУГАРСТВА
У четвртак, 30. 5. 2024. године, у Плавој сали ивањичког Дома културе одржан је културно-образовни програм под називом „Кошница другарства”. У оквиру програма промовисана је књига „Жалац”, песника Верољуба Вукашиновића.
Програм је почео, како традиција и налаже, дочеком гостију уз погачу и со!
Присутне госте поздравила је Данијела Ковачевић Микић, председник Удружења „Чувари дела Вука Караџића”, најавила учеснике програма и истакла велику захвалност Библиотеци „Светислав Вуловић” и Дому културе, установама које су подржале организацију ове вечери. Нагласила је значај наслова програма - КОШНИЦА ДРУГАРСТВА, јер је то истовремено слика тимског рада ивањичких наставника, родитеља и ученика, са циљем да, у овим тешким временима, сви заједно развијамо другарство и емпатију.
Кошница је узаврела! На сцену су ступили ученици I/3 одељења који су са својом учитељицом, Мирјаном Парезановић, чувари природе, јер „Они брину за околину”. Уследиле су песме из збирке песама „Шумски буквар”, Верољуба Вукашиновића: „Екологија”, „Заљубљена шума” и „Ђурђевак”. Кроз стихове песама поручили су нам да чувамо природу и да са њом живимо, заједно, у непрекидној љубави!
Каква је „Медена журка”, ко је све позван на њу, шта се изненада догодило, какав обрт следи уз плес и урнебес, показали су ученици I/2 одељења драматизацијом песме. Иначе, ово је била и једна од активности на угледном часу у Основној школи „Милинко Кушић” на којој је присуствовао песник, творац песме и био импресиониран начином тумачења песме и питањима која су му постављали прваци.
Након преслатких малених првачића сценом је одјекнула Игра речима, рецитал у извођењу ученика ивањичке Гимназије. Игру речи, професор српског језика и књижевности, Биљана Ајдачић, написала је и посветила завичајној песникињи Словенки Марић.
Да другарство влада и међу колегама доказ је и учешће у програму професора разредне наставе из Основне школе „Милинко Кушић”, Бојане Симеуновић. Пре него што се песмама представила гостима и својим суграђанима, Бојана је пожелела да ово вече буде, вече радости, љубави, позитивне енергије. Говорила је, гласом обојеним емоцијама, стихове своје песме „Радујте се” кроз коју нам је поручила да је у вери и радости спас! Песму „Стало ми је да” написала је из угла детета, па смо сазнали да свако дете жели мир, љубав, другарство, игру, да буду добри људи и расту уз молитву Господу Богу. Бојана је своју прву песму написала инспирисана неуобичајеном ситуацијом, у којој се нашла, на радном месту. Пожелели смо драгој колегиници да ускоро њена прва збирка угледа светлост дана!
Песмом „Пчела поезије” уследила је промоција песама из збиркe „Жалац”. Данијела Ковачевић Микић имала је улогу тумача, књижевног критичара песама, па нам је објаснила да је реч о аутопоетичком запису. Истакла је да се наслов књиге „Жалац” може тумачити на два начина, променом акцента при читању (жалац, као жаока, и жалац, као онај који жали). Присутни су уживали у казивању песме: „Посрнуће”, која је публику дотакла најтананијим емоцијама, па се у оку заискрила и понека суза! Песник се обратио присутнима изражајним казивањем аутопоетичке песме „Жалац” (на почетку и на крају збирке налазе се две различите песме под истим именом, само што је у питању игра речи, стилски поступак којим се променом акцента речима истог облика даје различито значење). Један од мотива у песмама је мајка. Колико је за песника тежак овоземаљски растанак са мајком говоре песме „Пастир у брдима” и „Мајка”.
У наставку вечери наизменично су се смењивале песме и аплаузи задовољне публике: „Ситна књига”, „Писање песме”, „Трње кнегиње Љубице”, „Дечја недеља”, „Бити песма”, „Жалац” (у значењу онога који жали), „Камено доба”, „Прољеће у Бадровцу”, „Ћирилица”.
Дивно дружење песник Верољуб Вукашиновић завршио је стиховима песме „Песников тестамент", са веома снажном поентом.
Са осмесима задовољства на лицу и, сигурна сам, благом сетом у души, поздравили смо присутне пчеларе и све госте до неког следећег дружења. Захвалили се дивном песнику, а посебну захвалност изразили Данијели Ковачевић Микић која нас је опила својим гласом читајући стихове и чаробним вођењем кроз програм.
Душица Савић, учитељица I/2 одељења Основне школе „Милинко Кушић” у Ивањици, члан Удружења „Чувари дела Вука Караџића”
Медијски извештај и снимак програма доступан је на следећем линку: https://infoliga.rs/.../sjajna-promocija-knjige-zalac.../...

Писана припрема за угледни час Душице Савић, професора разредне наставе и педагошког саветника, члана Удружења доступна је овде.



* Чачански глас


Плакат



Коментари

Популарни постови са овог блога

Правописна скрипта за школе

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023