Подршка Града

Град Чачак ће бити покровитељ 3. Дана Вука Караџића




 На сајту Града објављена је Одлука о додели средстава за финансирање или суфинансирање пројеката у култури, као и уметничких, односно стручних и научних истраживања у култури на територији града Чачка у 2023. години (линк: Одлука о додели средстава)
Удружење захваљује Граду на финансијској подршци која ће обезбедити учешће еминентних гостију. 

Петодневна Културно-образовна  манифестација „Дани Вука Караџића” у Чачку  има јасно профилисану структуру, што значи да је сваки од пет програма тематски условљен. Целокупан програм  усмерен је на развијање опште културе будући да тематски кругови обухватају: актуалну норму стандардног српског језика, опште податке о историјском развоју српског језика и ћирилице, теме везане за завичајну књижевност и историографију (Чачак, Моравички округ), теме у вези са животом и делом Вука Стефановића Караџића и његовог потоњег утицаја на развој српског језика, као и неговање фолклористике у школи (проучавање народне књижевности и народног језика). Програм реализују универзитетски професори и чланови Удружења.
 Програм је намењен развијању опште културе, а нарочито бољем познавању историје српског језика и писма, као и бољем познавању и бољој примени норми савременог (стандардног) српског језика. Такође, програмом се обрађују теме везане за завичајну историографију и културу, негује се народна традиција и на популаран начин се тумачи и представља српска народна књижевност.
 Пројекат обухвата реализацију пет програма у првој недељи или првој декади новембра. Програме реализују универзитетски професори, представници Института за српски језик и књижевност, представници Матице српске, Вукове задужбине и компетентни чланови Удружења.
 Тематски циклуси су:
1. актуалне појаве у савременом српском језику;
2. народна култура (традиција, обичаји);
3. Вук Стефановић Караџић и његово наслеђе;
4. истакнути ствараоци из завичаја и теме које се тичу завичајне историје и културе;
5. акредитовани стручни скуп којим се обележава рођендан Вука Стефановића Караџића (6. новембар) о народној књижевности и српском језику кроз историју.
 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА