Представљање 29. издања „Данице” у Чачку

 



        Шта је то вуковско опредељење у Србији у 21. веку? Опредељење за род, језик и културу? За националну историју и традицију? За српски културни и духовни простор? За очување националног и културног идентитета?  Вуковско опредељење је и данас, несумњиво, „косовско опредељење”. Опредељење трајног избора у времену. А косовско опредељење је, речима Зорана Мишића, „онај последњи, беспризивни одговор којим се одговара на питање о смислу човековог постојања”. То је „избор оног најтежег, најпогубнијег пута, који је једини прави пут” појаснио је главни и одговорни уредник Српског народног календара „Даница” Вукове задужбине из Београда проф. др Бошко Сувајџић на представљању овог годишњака одржаном 6. септембра 2022. године у Градској библиотеци у Чачку у организацији Удружења „Чувари дела Вука Караџића” и Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис”.  Овогодишњи темат „Данице” управо је вуковско опредељење, које Сувајџић види и у побошању медијске слике у којој, нажалост, доминира простачки и примитивни дискурс ријалитија, и у враћању поверења у значај и смисао професија које су и у најтежим временима у служби грађана, као што је професија наставника или библиотекара.

        Члан Редакције и секретар Вукове задужбине Душица Матицки присутне је информисала о Жарку Рошуљу, аутору јединственог и великог пројекта „Час описа часописа”, оствареног у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Матицом српском, чији радови красе и овогодишњу „Даницу”, док је др Оливера Крупеж указала на важност Школског забавника „Даница за младе” говорећи о могућностима његове употребе у наставним и ваннаставним активностима. Председник Удружења, Данијела Ковачевић Микић, осврнула се на седам овогодишњих већ одржаних програма, најавивши богате активности до краја године. 

        Колико је „Даница” инспиративна и корисна за образовање и васпитање младих, потрудили су се да представе учесници програма чији је водитељ била наставница Тијана Петрић: Хор ОШ „Милица Павловић” из Чачка под руководством наставнице Виолете Славковић, Ана Марковић и Ана Микавица, ученице ОШ „Танаско Рајић” из Чачка које је припремао наставник Драган Дујовић и група ученика ОШ „Сретен Лазаревић”, школе која се нашла у рубрици „Школа за узор”, а  која је извела упечатљиву драмску игру, по сценарију и у режији наставнице Верице Костић, инспирисану фолклористичким истраживањима пројекта „Расковник”. 


Програм је организован у сарадњи са Градском библиотеком. Прочитајте објаву са  сајта Градске библиотеке овде

Медијске прилоге објавиле су ТВ куће: Галаксија 32 и Лав плус. Хвала им на томе.






Албум фотографија са овог програма објавили смо на свом фејсбук профилу. Погледајте га овде. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА