Подршка Министарства културе и информисања

 Пројекат РАСКОВНИК добио подршку Министарства културе и информисања

Обавештавамо медије и заинтересовану јавност, као и све чланове Удружења  Чувари дела Вука Караџића”, садашње и будуће, да је пројекат Расковник, чији су аутори Данијела Ковачевић Микић (председник Удружења, просветни саветник у Школској управи у Чачку) и Верица Костић (докторанд, наставник српског језика и књижевности у ОШ Сретен Лазаревић, Прилике),  успешно оцењен на Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности деце и за децу и младе, тако да је добио подршку Министарства културе и информисања. Исказујемо захвалност члановима Стручне комисије Министарства културе и информисања због ове одлуке, која нас радује и обавезује, с надом да ће пројектне активности бити на ползу и ученицима и њиховим наставницима, али и свима онима којима је стало до очувања националног идентитета и српског језика (и народног говора и стандардног језика). 

Реализатори пројекта су, поред аутора, и проф. др Бошко Сувајџић (председник Вукове задужбине, професор Филолошког факултета у Београду) и Милица Милошевић (докторанд, настаавник српског језика и књижевности у ОШ Свети ђакон Авакум, Трнава), као и сви заинтересовани чланови Удружења, који ће моћи да се пријаве за учешће у овом пројекту на бесплатној обуци коју реализујемо 1. јуна 2021. године у виду вебинара,. Ова прва обука није акредитована јер има информативни карактер, због чега се води као  стручно усавршавање у надлежности установе, али је, у оквиру пројекта, предвиђен  и акредитовани стручни скуп о којем ће сва заинтересована лица (без обзира на занимање и звање) благовремено бити обавештена. Захваљујући подршци Министарства културе и иформисања, пројекат Расковник превазилази локалне границе Моравичког округа, те с радошћу позивамо све заинтересоване наставнике и културне делатнике који раде с децом и младима да нам се придруже (неопходне информације добиће на обуци 1. јуна).

Пројекат се односи на проучавање културног идентитета садржаног у лексици (језичка слика света). Деца и млади се обучавају за теренска истраживања и прикупљање фолклорне грађе, као и израду речника, теренских збирки и припрему едукативне изложбе. Оспособљавају се и за вршњачку едукацију и културни активизам, а савладавају и технику академског писања. Примена културолошког концепта култура посредством језика, језик посредством културе" у образовноваспитној пракси и учешће младих у културном животу заједнице, један су од циљева пројекта чија ће реализација трајати до краја календарске године.  

Позитивно мишљење о пројекту дали су представници Вукове задужбине из Београда и Друштва за српски језик и књижевност Републике Србије.

Пројекат је настао на основу теренских истраживања ученика из Прилика, али и сећања на рад лингвистичке секције која је освајала републичке награде, а којом је руководила мр Гроздана Комадинић, оснивач Удружења и аутор књиге „Ткачка лексика Драгачева” (Научна књига, Београд, 1992).

Уколико сте заинтересовани за учешће у нашем пројекту или појединим активностима (радионицама) које ћемо реализовати током летњих месеци, пријавите се на вебинар „Обука наставника за теренска истраживања фолклорне грађе и вођење лингвистичких секцијаˮ.

Ускоро ћемо објавити календар свих наших активности, који ће обухватити и пројекат за младе чуваре српске народне културе РАСКОВНИК,  који финансијски подржава Министарство културе и информисања, и пројекат ЗАВИЧАЈНИ СВЕТ(Л)ОПИСИ, намењен широј јавности, који подржава Град Чачак. 

Надамо се да ће епидемиолошка ситуација бити повољна и да ћемо све програмиране и планиране активности успешно остварити и тиме допринети очувању традиционалних вредности и српског језика, уз представљање завичајних стваралаца и културних прегалаца. 



Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА