Подршка Министарства културе и информисања

 Пројекат РАСКОВНИК добио подршку Министарства културе и информисања

Обавештавамо медије и заинтересовану јавност, као и све чланове Удружења  Чувари дела Вука Караџића”, садашње и будуће, да је пројекат Расковник, чији су аутори Данијела Ковачевић Микић (председник Удружења, просветни саветник у Школској управи у Чачку) и Верица Костић (докторанд, наставник српског језика и књижевности у ОШ Сретен Лазаревић, Прилике),  успешно оцењен на Конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности деце и за децу и младе, тако да је добио подршку Министарства културе и информисања. Исказујемо захвалност члановима Стручне комисије Министарства културе и информисања због ове одлуке, која нас радује и обавезује, с надом да ће пројектне активности бити на ползу и ученицима и њиховим наставницима, али и свима онима којима је стало до очувања националног идентитета и српског језика (и народног говора и стандардног језика). 

Реализатори пројекта су, поред аутора, и проф. др Бошко Сувајџић (председник Вукове задужбине, професор Филолошког факултета у Београду) и Милица Милошевић (докторанд, настаавник српског језика и књижевности у ОШ Свети ђакон Авакум, Трнава), као и сви заинтересовани чланови Удружења, који ће моћи да се пријаве за учешће у овом пројекту на бесплатној обуци коју реализујемо 1. јуна 2021. године у виду вебинара,. Ова прва обука није акредитована јер има информативни карактер, због чега се води као  стручно усавршавање у надлежности установе, али је, у оквиру пројекта, предвиђен  и акредитовани стручни скуп о којем ће сва заинтересована лица (без обзира на занимање и звање) благовремено бити обавештена. Захваљујући подршци Министарства културе и иформисања, пројекат Расковник превазилази локалне границе Моравичког округа, те с радошћу позивамо све заинтересоване наставнике и културне делатнике који раде с децом и младима да нам се придруже (неопходне информације добиће на обуци 1. јуна).

Пројекат се односи на проучавање културног идентитета садржаног у лексици (језичка слика света). Деца и млади се обучавају за теренска истраживања и прикупљање фолклорне грађе, као и израду речника, теренских збирки и припрему едукативне изложбе. Оспособљавају се и за вршњачку едукацију и културни активизам, а савладавају и технику академског писања. Примена културолошког концепта култура посредством језика, језик посредством културе" у образовноваспитној пракси и учешће младих у културном животу заједнице, један су од циљева пројекта чија ће реализација трајати до краја календарске године.  

Позитивно мишљење о пројекту дали су представници Вукове задужбине из Београда и Друштва за српски језик и књижевност Републике Србије.

Пројекат је настао на основу теренских истраживања ученика из Прилика, али и сећања на рад лингвистичке секције која је освајала републичке награде, а којом је руководила мр Гроздана Комадинић, оснивач Удружења и аутор књиге „Ткачка лексика Драгачева” (Научна књига, Београд, 1992).

Уколико сте заинтересовани за учешће у нашем пројекту или појединим активностима (радионицама) које ћемо реализовати током летњих месеци, пријавите се на вебинар „Обука наставника за теренска истраживања фолклорне грађе и вођење лингвистичких секцијаˮ.

Ускоро ћемо објавити календар свих наших активности, који ће обухватити и пројекат за младе чуваре српске народне културе РАСКОВНИК,  који финансијски подржава Министарство културе и информисања, и пројекат ЗАВИЧАЈНИ СВЕТ(Л)ОПИСИ, намењен широј јавности, који подржава Град Чачак. 

Надамо се да ће епидемиолошка ситуација бити повољна и да ћемо све програмиране и планиране активности успешно остварити и тиме допринети очувању традиционалних вредности и српског језика, уз представљање завичајних стваралаца и културних прегалаца. Коментари

Популарни постови са овог блога

РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА „Млади чувари српске народне културе 2020”

Признања Скупштине Вукове задужбине за 2020. годину

Литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе” за 2020. г.