ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ УДРУЖЕЊА „ЧУВАРИ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА” ИЗ ЧАЧКА ЗА 2020. ГОДИНУ

 

ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ УДРУЖЕЊА „ЧУВАРИ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА”

ИЗ ЧАЧКА ЗА 2020. ГОДИНУ


 
Удружење „Чувари дела Вука Караџића” је и током изразито тешке 2020. године остварило бројне активности из свог програма, захваљујући дотацији Града Чачка, сарадњи са партнерима из локалне заједнице, подршци медијa, али и захваљујући великом ентузијазму и прегалаштву чланова Удружења.
        Програм Удружења за 2020. годину био је посвећен представљању савремене српске књижевности, уз проблематизовање питања граница српске књижевности, односно истраживања да ли се у научном дискурсу може говорити о завичајној књижевности и да ли уопште књижевност подлеже под географске границе, односно, да ли довођење књижевности у везу са географским картама нужно води и ка идеолошким тумачењима. Стога смо, осим представљања дела писаца из Моравичког округа, говорили и о делима писаца који стварају изван граница наше земље, али и о делима инспирисаним Косовом. Тако су се у нашем програму нашла и тумачења књижевних остварења Давида Албахарија, Верољуба Вукашиновића, Радосава Стојановића, Наде Хаџи-Перић, а књижевни портрет Мирослава Тохоља и промоцију 32. зборника „Савремена српска проза” у издању НБ „Јефимија” из Трстеника, чији се централни део управо бави темом идеолошког тумачења књижевности, морали смо да одложимо за 28. јануар 2021. године. 

Објављујемо хронолошки приказ наших активности:

·         „Књижевна променада – Следбеници Вука Караџића” 

Трочасовни програм посвећен ствараоцима из нашег завичаја одржан је 2. марта 2020. године, у Галерији Народног музеја у Чачку. У програму је учествовало 27 завичајних стваралаца, а програм су уредиле и водиле Зорица Лешовић Станојевић и Милица Баковић.  Учесници су били књижевни ствараоци, песници и прозаисти из Чачка и Горњег Милановца: Добрила Маџаревић, Мића Миловановић, Вучко Грујовић, Милосав Мишо Обућина, Рада Пауновић, Драгана Андрић, Маја Илић Тимотијевић, Нада Ђорђевић, Светлана Вучковић, Драгана Ђурковић Тошић, Љиљана Браловић, Дара Радојевић, Лазар Биорац, Радмила Рубаковић, Лепосава Пејовић, Мила Мутавџић, Данка Ђурковић, Надежда Танасковић, Александра Мишић, Ана Ранђић, Биљана Милићевић, Јелена Драмићанин и Зорица Лешовић Станојевић. У музичком делу програма наступала је проф. српског језика и књижевности Милица Матовић. Дародавци послужења за учеснике програма били су Милојко Kалосеровић, такође завичајни песник, и Делфина Рајић, директор Народног музеја и домаћин већине наших програма.

·         Свет(л)описи”

23. септембра 2020. године у Малој сали Градске библиотеке  „Владислав Петковић Дис” у Чачку одржан је  програм „Свет(л)описи”, који се иначе организује око Видовдана. Том приликом представљени су  Српски народни илустровани календар „Даница” и Школски забавник „Даница за младе”, уз осврт на историјат Вукове задужбине у Београду, а јавности је представљена и публикација „Из пера младих чувара српске народне културе”, коју је уредила др Оливера Крупеж, а која обухвата све радове пристигле на Међународни литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе” 2019. Донацију за каталогизацију дала је фирма Small TEX из Чачка.

            У програму су учествовали: проф. др Бошко Сувајџић, председник Вукове задужбине, Славко Вејиновић, управник Вукове задужбине, Душица Матицки, секретар Вукове задужбине и чланови нашег удружења: Мила Мутавџић, Милица Милошевић, Данијела Ковачевић Микић и  др Оливера Крупеж, а за културноуметнички програм били су задужени ученици из ОШ „Свети ђакон Авакум” из Трнаве, проф. Сања Перовановић, вокал, и Александар Смрекић, хармоника.  Програм има и статус стручног усавршавања за запослене у образовању, а два стручна рада о историјату Вукове задужбине и интелектуалцима и културним посленицима који су  били или јесу сарадници Вукове задужбине објављена су на блогу Удружења.

·         „Човек је оно што прећути”

Роман „Човек је оно што је прећути” Раденка Ненада Ћурчића представили смо 14. октобра 2020. године у Галерији Народног музеја у Чачку.  О искреној животној повести и потрази за личним и националним идентитетом говорили су др Владимир Димитријевић, рецензент, и  сам аутор, оставивши снажан утисак на бројну публику. Иначе, Раденко Ненад Ђурчић је рођен 1948. године у Мршинцима код Чачка, а осим што је био туристички водич, бавио се и превођењем са француског језика.  Одломак из рецензије др Димитријевића објављујемо у нади да ће вас заинтересовати за читање овог искреног и потресног штива о нама самима и нашим расколима: Да му је било тешко да своја сећања и осећања уобличи у књигу (не као приповедачу, јер се у тој вештини показао, сасвим очекивано, као неприкосновен, полетан у свом мајсторском излагању; него као човеку, и данас збуњеном пред страшном судбином која га је снашла као дете), види се и по томе што је свог оца Милана назвао Јелесијем, а мајку Новку Миланком. Настојавао сам на томе да се ово измени, али на крају, одустао сам  питање потраге за својим идентитетом није нимало једноставно и не треба се уплитати у чворишта која не умемо да развежемо). [...]  Истина букти на свакој страни ове књиге и у њој нема измишљеног (мада има одсањаног, јер се није могло све наћи у фактографији).  

„Маестро версификације”

   У Галерији Народног музеја у Чачку, 21. октобра 2020. године, представили смо збирку песама „Тилић” Верољуба Вукашиновића, чији је рецензент др Радивоје Микић,  уз осврт на кључне вредности његовог плодног и вишеструко награђиваног песничког опуса у целости.

Верољуб Вукашиновић је један од најистакнутијих песника традиционалне песничке оријентације, тематски окренут ка ономе што су и трајне вредности Вуковог дела и један je од песника са изразитим даром за мелодију матерњег језика.

У програму су учествовали: песник Верољуб Вукашиновић, проф. Данијела Ковачевић Микић, проф. Милица Матовић и ученице Ирена Вучковић и Невена Јањић.

 ·         „Записови лирици”

Други програм који је уредила и водила Зорица Лешовић Станојевић – „Записови лирици”, одржан је 24. октобра 2020. године у Галерији Народног музеја у Чачку. Вече је било посвећено члановима Kњижевног друштва „ЗАПИС” из Горњег Милановца које фебруара ове године обележава двадесет година постојања и рада. О раду друштва говорио је тада актуелни председник Вањка Поњавић, који се представио и као књижевни стваралац, заједно са члановима Друштва: Љиљаном Браловић, Даром Радојевић, Драганом Васићем, Јасмином Биорац и Лазаром Биорцем. Музиком су вече оплемениле Милица Матовић, проф. српског језика, и ученице, сестре, Андреа и Теодора Доневић. Програм је реализован у духу мисије и традиционалне сарадње са клубовима и огранцима Вукове задужбине коју је интензивно неговала и развијала оснивач и доживотни председник Огранка у Чачку блаженопочивша мр Гроздана Kомадинић.

·         Чудесне приче из светова Маје Илић Тимотијевић

Удружење годинама уназад остварује одличну сарадњу са завичајним ствараоцима, а Маја Илић Тимотијевић је књижевница која свесрдно подржава и прати рад нашег удружења. Зато нам је било велико задовољство да организујемо целовечерње представљање њеног књижевног опуса, с фокусом на дела Писма ветру и Моја норвешка кућа, али и да јавности представимо Мају Илић Тимотијевић као ликовног уметника. 

Програм је одржан у Народном музеју у Чачку, 28. октобра 2020. године. Уредник овог програма била је докторанд Милица Милошевић, а у програму су учествовале и Мила Мутавџић, рецензент, и  Маја Илић Тимотијвеић, аутор. 

„Библијски подтекст и фрагментарна постмодернистичка форма романа `Цинк` Давида Албахарија”

Удружење подстиче наставнике и друге своје чланове да се активно укључе у остваривање културних и образовних активности које доприносе културном идентитету Чачка и Моравичког округа. Као резултат таквог настојања, 4. новембра 2020. године у Народном музеју у Чачку остварен је и програм под називом Библијски подтекст и фрагментарна постмодернистичка форма романа „Цинк” Давида Албахарија који је, уз аудио и видео садржаје, реализовала проф. Маја Настић, наставница запослена у Школи за образовање одраслих у Чачку, уз подршку колеге Милорада Панића.

·               „Књижевни портрет Радосава Стојановића”

    Програм је одржан у Великој сали Дома културе, 16. новембра 2020. године. У програму су учествовали песник, писац, лексикограф, публициста и некадашњи управник Народног позоришта у Приштини Радосав Стојановић, уредник Књижевног програма Дома културе и водитељ програма Милкица Милетић и рецензент неколико Стојановићевих књига Данијела Ковачевић Микић. За музички део програма биле су задужене проф. Милица Матовић и ученица Андреа Доневић. 

     Снимак овог  целовечерњег програма налази се на Јутуб-каналу Дома културе у Чачку: https://www.youtube.com/watch?v=lBv53HJZ-uE.

 

 ·         Приче из Призрена Наде Хаџи-Перић

   Један од најпосећенијих програма био је посвећен узвишеној, али и болној теми Косова. Програм је реализован у Галерији Народног музеја у Чачку, 18. новембра 2020. године, као представљање књиге „Приче из Призрена, са извора”, али и као лично сведочење о расејању и обнови српских светиња. Уредница овог програма, Мила Мутавџић, и сама је пореклом Призренка, па је цело вече било обојено посебном емотивношћу.

        У програму су учествовале: Нада Хаци-Перић, аутор, иначе судија Апелационог суда у Београду, Мила Мутавџић, критичар, проф. Милица Матовић, ученице из Чачка Лена Ћетеновић, Андра Доневић, Ивана Симовић из Чачка и ученица из Београда Мина Лазаревић. Технички уредник програма  који је садржао и видео-записе са Косова био је  Млађан Лазаревић, гост из Београда.

 

Дани Вука Караџића – Вукови претходници и следбеници

Поводом манифестације Дани Вука Караџића, у седмици посвећеној просветитељу,  пригодно на Вуков рођендан 6. новембра, одржан је акредитовани стручни скуп у Центру за стручно усавршавање запослених у образовању у Чачку. Гост скупа и чачанског Огранка била је професор Филолошког факултета Универзитета у Београду и председник Друштва за српски језик и књижевност проф. др Весна Ломпар, а у име домаћина излагале су професори српског језика и књижевности др Оливера Крупеж и Сања Перовановић.

Теме су биле занимљиве, разнолике и веома добро прихваћене од свих 28 учесника,  колико су епидемијске мере дозвољавале. Проф. Весна Ломпар говорила је о савременој теми Како странци виде српски језик, док су се чланице Огранка Вукове задужбине определиле за значајне личности које су обележиле Вуков рад: др Оливера Крупеж говорила је о Сави Мркаљу – авангарди Вукове реформе, осветљавајући лик и дело реформатора чије су заслуге недовољно признате, а недвосмислено значајне за Вукову  реформу језика, док је Сања Перовановић истакла предано језичко прегалаштво Ђура Даничића, недовољно заступљеног у школском програму, са посебним освртом на „Рат за српски језик и правопис” и актуелност језичког питања и дан-данас.

·         Међународни литерарни конкурс „Млади чувари српске народне културе”

    Програм посвећен најмлађим ствараоцима, традиционално се одржава у част Дана града Чачка, током светковине која траје по неколико дана с почетка сваког децембра. Ове године, нажалост,  свечана додела награда није могла да буде организована, тако да су награде, које побеницима Конкурса дарује Град Чачак, послане поштом. Извештај са списком свих учесника доступан је на блогу Удружења: 

ttps://www.blogger.com/blog/post/edit/8166153125731758056/2073513271920109014

 

МЕДИЈСКА ПОДРШКА  

    Целокупан програм Удружења био је изузетно добро медијски подржан. Прилоге и емисије о нама објављивале су регионалне телевизије: „Галаксија 32”, „Телемарк” и „Лав+” из Чачка  и „Мелос” из Краљева, а наше програме су најављивали и о њима извештавали и штампани медији, нарочито „Чачански глас”, као и бројни е-портали. 

    Да не бисмо некога изоставили, одлучили смо да припремимо посебан извештај о сарадњи са  медијима, са линковима ка свим телевизијским, електронским или штампаним прилозима, који ће бити доступан на нашем блогу. Овом приликом се посебно захваљујемо медијима који су нас учинили видљивијим него што бисмо то без њих били.

 ПАРТНЕРИ ИЗ ЛОКАЛНЕ СРЕДИНЕ

Ове године, подршку су нам пружили следећи партнери из локалне заједнице: Школска управа Чачак, Народни музеј, Дом културе Чачак, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис”, Центар за стручно усавршавање запослених у образовању, Подружница Друштва за српски језик и књижевност за Моравички округ,  основне и средње школе Моравичког округа. 

    ЗАХВАЛНИЦЕ ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ ИЗ БЕОГРАДА ЗА ДОПРИНОС У   ОСТВАРИВАЊУ ПРОГРАМА ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ   

   За допринос остваривању програма Вукове задужбине Захвалницу Вукове задужбине треба да приме:   новинар Светлана Вуковић, ТВ „Телемарк”, за ауторску емисију „У средишту – Чувари дела Вука Караџића”: https://www.youtube.com/watch?v=AWEwlYvc9KU и   Данијела Ковачевић Микић, у име чачанског Огранка / Удружења „Чувари дела Вука Караџића”, за остваривање богатог програма рада.

 ЗАХВАЛНИЦЕ УДРУЖЕЊА „ЧУВАРИ ДЕЛА ВУКА КАРАЏИЋА”

             На неком од наредних програма биће уручене и захвалнице Удружења „Чувари дела Вука Караџића”.

 Захвалница ВЕЛИКИ ДОБРОТВОР додељује се Граду Чачку – градоначелнику М. Тодоровићу, за подршку раду Удружења.

        Захвалницу ЗАДУЖБИНАРИ ГОДИНЕ за 2020. г. примиће:

Владан Милић, помоћник градоначелника, за покровитељство Конкурса;

Делфина Рајић, директор Народног музеја за обезбеђивање простора за програме и

Милица Матовић, члан Удружења, за волонтирање у већем броју  програма.

            Захвалницу ДОБРОТВОР добија:   Милојко Калосеровић, за донацију у виду послужења.

 Захвалнице за сарадњу ће бити уручене и свим наведеним медијским кућама, као и Душици Мариновић (Small TEX), за донацију каталогизације публикације Удружења.

 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА