Књижевни портрет Радосава Стојановића

 У Великој сали Дома културе у Чачку, 16. новембра 2020. године, одржан је програм Књижевни портрет Радосава Стојановића”.

Радосав Стојановић је песник, писац, лексикограф, публициста, новинар, некадашњи директор Позоришта у Приштини, расејан са Косова и настањен у Нишу. 

Његова биографија је доступна на интернету.

О плодном књижевном опусу говориле су Милкица Милетић, уредник Књижевног програма Дома културе, и Данијела Ковачевић Микић, председник нашег удружења.

Она је истакла да Стојановић није гост Удружења због тога што је она рецензент његових књига, већ због низа сродности између поетике аутора и програма Вукове задужбине, у смислу очувања трајних вредности Вуковог дела, а пре свега у настојању да се негују и српски стандардни језик, али и народни говори, односни нестандардни дијалекти (код Стојановића црнотравска лексика и призренско-тимочки дијалекат), потом у ентографској грађи, завичају као инспирацији и тематско-мотивској ризници или основи на којој се гради књижевни свет, у окренутости ка традиционалној књижевној струји, у аутентичном сведочењу о нашим наравима, лошим међуљудским односима, нестајању села и великој теми Косова и Метохије, не само као духовне колевке, већ и као трајног симбола српског удеса (за који је народ често и сам крив, али неспреман да се критички загледа у себе). 

Портрет оваквог писца није могуће дати у једном вечерњем програму, али је свакако направљен кроки на основу којег би заинтересовани читаоци из плодног опуса могли да одаберу оно што је у складу са њиховим читалачким сензибилитетом. 

Програм ће емитовати Дом културе, а Радосав Стојановић је изјаве дао и за локалне телевизије и штампане медије, тако да ћемо накнадно у овом тексту објавити и те линкове. 

* Информатор ТВ "Галаксија 32". Прилог направила Светлана Јевтовић, сниматељ Дејан Петровић: 



Музички предах донеле су  проф. српског језика Милица Матовић и ученица Андреа Доневић, а њихову интерпретацију песме Црвен цвете  можете погледати и на Јутуб-каналу: 






Коментари

Популарни постови са овог блога

Литерарни конкурс МЛАДИ ЧУВАРИ СРПСКЕ НАРОДНЕ КУЛТУРЕ 2023

Резултати конкурса 2023

ИЗМЕНА УСЛОВА КОНКУРСА